Esszépályázat

Érdekel a körülötted lévő világ és szeretnél többet tudni mi zajlik a Föld másik pontján? Ráadásul szeretsz írni és  foglalkoztat a  környezetvédelem témája?Akkor ebben a pályázatban kiélheted kreativitásod. Nem kell mást tenned, mint kutatni egy kicsit egy másik országról és a találataidat esszébe foglalni. A fogalmazásban mutass be egy országot, ahol mindennapos az ivóvízhiány problémája, ahol családok kényszerülnek elhagyni a lakóhelyüket, mert élhetetlenné vált a környezetük. A pályázat célja, hogy táguljon a világnézeted, nagyobb rálátással bírj a környezetedre és felismerd más országok nehéz helyzeteit.

Az írásodat küldd el nekünk az iroda@yfc.hu címre és mi díjazni fogjuk a legautentikusabb történeteket.

Na és a legfontosabb kérdés: mi lesz a nyeremény? Két db ingyen forró csoki a szentendrei Offline Centerben, 10.000 Ft értékű ajándékutalvány a Líra könyvesboltban Szentendrén, és egy sportkulacs.

A #climateofchange-ről

Az esszépályázat a climate of change keretein belül valósul meg. Mivel Isten ránk bízta a Földet, elengedhetetlennek érezzük hangsúlyozni a környezetvédelem fontosságát. “És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó…” 1 Mózes 1:31. A #climateofchange nevű mozgalomhoz csatlakozva szeretnénk felhívni a figyelmet a  teremtett világ kincseinek megőrzésére. A #climateofchange kiindulópontja, hogy a klímaváltozás következtében az emberek arra kényszerülnek, hogy elhagyják lakóhelyüket.

A projekt alatt számos esettanulmányt végeztek, melyből az Unibo Case Study Report a  klímamigrációval, tehát az elvándorlás és az éghajlatváltozás összefüggéseivel foglalkozik.

Amikor az esszépályázat kapcsán kutatni kezdesz, a találatok rávilágíthatnak a helyi és globális egyenlőtlenségekre. “Az emberi tevékenység példátlan és olykor visszafordíthatatlan módon változtatja meg az éghajlatot.” (Vezetői összefoglaló, 2. o) Az fogalmazás megírása után észreveheted a te szerepedet is ebben és ezekkel az ismeretekkel bővítve már tudatosabban állhatsz hozzá a környezetedhez.

Esszé kisokos

Az íráshoz szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, ezért összeállítottunk néhány fontos dolgot, amit az esszéírás közepette érdemes figyelembe venned:

1. Írj vázlatot! Terv nélkül sose indulj el! Mielőtt belevágnál, találd ki melyik országról írnál szívesen.

Miután megvan az ország, emelj ki 3 pontot, amit vele kapcsolatban megemlítenél. Ezután mehet a ötletelés. Nagyon hasznos módszer a gondolattérkép és minél több szín használata.

 2. Adj címet! Az esszé elengedhetetlen eleme egy frappáns, ütős cím. Nem kell ezt alegelső lépésként megtenned, elég ha a végére összeáll a fejedben.

3. Írj bevezetőt!

Amikor már nagyjából megvan, hogy mit szeretnél kifejteni, egy rövid, pár mondatos bevezetésben fogalmazd meg. A bevezető rész tartalmazhatja a tételmondatot, ami ilyesmi lehet: Ebben az esszében azt szeretném kifejteni, hogy… A következőkben a …ról szeretnék beszélni…

3. Tárgyald a szöveget 3 részben!

Amikor kitaláltad a 3 pontot, amit kiemelnél, külön paragrafusokra taglald és fejtsd ki bővebben.

4. Foglald össze, amit írtál!

Végül néhány mondatban foglald össze a  fogalmazásod mondanivalóját.

Terjedelem: 250-300 szó

Pályázat időtartama: 02.03-02.25.

Az első öt beküldött között kisorsolunk egy ajándék forró csokit! Sok sikert kívánunk és várjuk a beküldött pályázatokat!

Elérhetőségeink, hasznos információk

Elérhetőségeink:

Fiatalok Krisztusért Alapítvány

cím: 2040 Budaörs, Alsóhatár utca 14.
telefon: 06 húsz 261 3110
e-mail: iroda@yfc.hu
honlapcím: www.yfc.hu

Bankszámlaszámunk:
CIB BANK
10700385-27138407-51100005

ADÓSZÁMUNK
19178525-1-13

Kiszállítási információk

Adatkezelés

Általános szerződési feltételek

Süti beállítások

Alapítványi információk